Rechtspositie personeel
Vraag gratis spreekuur aanHet Nederlandse onderwijsbestel kenmerkt zich door het onderscheid tussen het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs.
Tot 1 januari 2020 betekende dat ook een verschil in de formele rechtspositie. Daar waar het personeel in het bijzonder onderwijs werken op basis van een arbeidsovereenkomst en onder het civiele arbeidsrecht valt, was het personeel in het openbaar onderwijs werkzaam op basis van een ambtelijke aanstelling. Ze vielen onder het ambtenarenrecht. Sinds de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is dat verschil opgeheven en zijn medewerkers in het openbaar onderwijs ook werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst en vallen ze onder het civiele arbeidsrecht.
De verschillende onderwijscao’s bevatten veel bepalingen die kenmerkend zijn voor het onderwijs en die niet gangbaar zijn in het arbeidsrecht. Zoals de bovenwettelijke werkloosheidsregelingen, die een uitgebreidere werkloosheidsuitkering toekennen, dan alleen de WW-uitkering waarop werknemers doorgaans aanspraak kunnen maken. Voor werkgevers in het onderwijs geldt dat zij eigen risicodrager zijn voor de werkloosheidsuitkeringen. Ook voorzien de onderwijscao’s in een bijzondere rechtsgang bij bepaalde maatregelen, zoals schorsing en disciplinaire maatregelen.
De bijzondere bepalingen geven het arbeidsrecht in het onderwijs een andere dynamiek. We kennen de verschillende onderwijscao’s goed en hebben veel ervaring met de bijzonderheden van de rechtspositie van werknemers in het onderwijs.
Indien u contact met ons opneemt kunnen we u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren.