Ziekte en re-integratie
Vraag gratis spreekuur aanZiekteverzuim is voor veel werkgevers een punt van aandacht. De kosten kunnen aanzienlijk zijn. De werknemer heeft recht op doorbetaling van het salaris. Bij langdurige ziekte zal veelal een arbodienst moeten worden ingeschakeld en een re-integratietraject in gang moeten worden gezet. Maar ook als een werknemer ziek uit dienst gaat kunnen die kosten blijven doorlopen. Met de invoering van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (de Wet BEZAVA) is de werkgever sinds 1 januari 2013 namelijk financieel verantwoordelijk gemaakt voor werknemers die ziek uit dienst treden.
Met goede arbeidsomstandigheden en zorgvuldig beleid kan de werkgever het ziekteverzuim zo veel mogelijk beperken. Als toch sprake is van (langdurige) arbeidsongeschiktheid kan de werkgever soms tegen moeilijkheden aanlopen. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met de werknemer die disfunctioneert en na een negatieve beoordeling ‘vlucht in ziekte’? Soms is ook de grens tussen een verstoorde arbeidsrelatie en ziekte flinterdun en moeilijk te trekken.
In alle gevallen is het van belang om een zorgvuldig re-integratietraject te doorlopen. Als de werkgever daarin steken laat vallen bestaat het risico dat het UWV een loonsanctie oplegt en het salaris van de werknemer (nog) langer moet worden doorbetaald. Tijdens het re-integratietraject komen werkgevers soms voor lastige vragen te staan. Hoe lang moet een werkgever proberen om de werknemer binnen de eigen organisatie te re-integreren (re-integratie in het eerste spoor) en op welk moment mag of moet de werkgever de re-integratie verleggen naar het tweede spoor (naar een functie buiten de eigen organisatie)? De grenzen zijn soms lastig te trekken en de ervaring leert dat de adviezen van de bedrijfsarts daarin niet altijd juist zijn. Daarbij is het goed om te weten dat de werkgever zich niet kan ‘verschuilen’ achter een onjuist advies van de bedrijfsarts. Het is zaak om de juiste keuzes te maken, terwijl de regelgeving complex is.
Als een zorgvuldig re-integratietraject is doorlopen kan de werkgever na twee jaar ziekte tot ontslag over gaan als er geen herstel te verwachten valt binnen een periode van 6 maanden na die twee jaar en de werknemer niet kan terugkeren in de eigen functie of in een andere passende functie bij de werkgever. Daartoe kan de werkgever een ontslagverzoek indienen bij het UWV.
Wij staan u graag bij in het zetten van de juiste stappen in het re-integratietraject. Ook als ontslag aan de orde is kunt u op onze ondersteuning rekenen.
Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.