Een vaststellingsovereenkomst opstellen als werkgever

Vraag gratis spreekuur aan

Als u de arbeidsovereenkomst met een werknemer eenzijdig wilt beëindigen kunt u daarvoor naar het UWV (bij ontslag wegens reorganisatie of wegens langdurige ziekte) of naar de kantonrechter (bij alle overige ontslaggronden). Een inhoudelijk ontslagtraject kan veel tijd, geld en negatieve energie kosten. Bovendien bestaat het risico dat de kantonrechter het ontbindingsverzoek afwijst of dat het UWV geen toestemming verleent voor de opzegging. En als de kantonrechter het ontbindingsverzoek wel toewijst of het UWV u wel toestemming verleent om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, dan kan de werknemer in beroep, in hoger beroep en in cassatie. Het kan dan ook de moeite waard zijn om met de werknemer in overleg te treden over de mogelijkheden om de arbeidsovereenkomst in onderling overleg door middel van een zogenaamde vaststellingsovereenkomst te beëindigen. Opgemerkt moet nog worden dat voor de werknemer een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen geldt en dat hij de vaststellingsovereenkomst binnen die termijn van 14 dagen zonder opgaaf van redenen kan ontbinden. De vaststellingsovereenkomst kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor een inhoudelijk ontslagtraject met de bijkomende kosten en onzekerheid.

Onderwerpen van een vaststellingsovereenkomst

De werknemer zal over het algemeen niet zonder meer akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst en er zal een onderhandelingstraject volgen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst. De opstelling van de werknemer in dat onderhandelingstraject zal in grote mate afhankelijk zijn van de inhoud van het dossier en de vraag of er een grond is voor ontslag.

In een vaststellingsovereenkomst komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • de einddatum van de arbeidsovereenkomst;
 • de ontslagvergoeding;
 • vrijstelling van werk;
 • faciliteiten om van werk naar werk te komen (bijvoorbeeld: een outplacementtraject);
 • de vraag of een eventueel concurrentie- en/of relatiebeding blijft gelden;
 • het studiekostenbeding;
 • inlevering van leaseauto en overige bedrijfseigendommen;
 • communicatie binnen en buiten de organisatie;
 • getuigschrift en referenties;
 • de eindafrekening van de arbeidsovereenkomst;
 • finale kwijting.

 

Vraag vrijblijvend naar advies over een vaststellingsovereenkomst

Ons advies is om zo volledig mogelijk te zijn en te voorkomen dat de vaststellingsovereenkomst ‘open eindjes’ kent die achteraf tot discussie kunnen leiden. Onze advocaten hebben veel ervaring met het opstellen van vaststellingsovereenkomsten en het begeleiden van werkgevers in het onderhandelingstraject dat daaraan voorafgaat.

Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor in Enschede of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Referenties

4/5
“Eillert & van Lammeren Advocaten heeft mij in de persoon van Herman Eillert geadviseerd in het vertrektraject dat ik vanwege reorganisatie met mijn voormalig werkgever (een gemeente) doorliep. De adviezen waren to the point met aandacht voor mijn persoonlijke situatie en karakter, de contacten waren intensief en verliepen altijd ongedwongen, bijna vriendschappelijk. Op de momenten dat het nodig was voelde ik mij echt gesteund in de contacten met mijn werkgever. En, niet onbelangrijk: Ik ben tevreden met de uitkomt van het proces.”
4/5
“Tijdens een arbeidsconflict dat enkele maanden heeft geduurd, heb ik Stefan van Lammeren ervaren als een competente, rustige en doelgerichte advocaat. Daarnaast is Stefan een prettige persoon in de omgang die altijd alle tijd nam om zaken af te stemmen, ook buiten kantooruren. Dit heb ik zeer op prijs heb gesteld. De uiteindelijke uitkomst van het geschil (toekenning van een passende ontslagvergoeding door de kantonrechter) heeft er mede aan bijgedragen dat ik zeer tevreden ben over dit kantoor.”
5/5
“Ik heb met Stefan van Lammeren samengewerkt in een arbeidsrechtelijke procedure. Stefan heeft zich daarin steeds heel dienstverlenend, betrouwbaar en deskundig opgesteld. Daarnaast beschikt hij over een scherpe pen. Ik kan Stefan van harte aanbevelen als advocaat binnen zijn deskundigheidsgebieden.”
5/5
“Met verschillende juridische zaken heeft Herman de OSG en mij bijgestaan op een prettige, persoonlijke, maar vooral professionele en realistische benadering van problemen. Daarbij maakte zijn materiedeskundigheid van o.a. arbeidsrecht, met daarbij een snelle en accurate respons voor mij het verschil: een vrijwel onmiddellijke reactie, geen afspraken op lange termijn. Zijn manier van optreden is duidelijk en rustig. Herman toont oprecht gemeende interesse in zijn cliënt en investeert veel tijd en energie om een goede werkrelatie op te bouwen, waardoor er een zeer prettige samenwerking ontstaat. Ik kan Herman van harte aanbevelen voor ondersteuning bij o.a. arbeidsrechtelijke zaken.”
5/5
“Eillert & van Lammeren Advocaten heeft de gemeente Montferland op uitstekende wijze en met grote inhoudelijke deskundigheid vertegenwoordigd in beroep en hoger beroep aangaande de Incidentele Aanvullende Uitkering 2011 met als resultaat een volledige toekenning van de aanvraag.”
4/5
“Ik ken Stefan van Lammeren al vele jaren en doe, namens Stichting Oosterwijs, met enige regelmaat en naar mijn volle tevredenheid een beroep op zijn ondersteuning. Stefan staat borg voor snelle, accurate en doeltreffende hulp bij zeer diverse problemen van juridische aard in het onderwijs. Als ik Stefan nodig heb, dan staat hij direct klaar. Hij denkt en werkt op uiterst plezierige en kritische wijze mee aan de oplossing van een probleem. Stefan heeft door de loop der jaren heen de nodige zaken tot een goed einde gebracht voor Oosterwijs. Zowel in de rechtszaal als daarbuiten. Ook voor (collegiale) consultatie heb ik Stefan leren kennen als een kritische en analytische ‘sparring-partner’.”

Onze advocaten zijn lid van de volgende verenigingen

Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN)
Nederlandse orde van advocaten (NOvA)
Vereniging voor Arbeidsrecht