Een vaststellingsovereenkomst opstellen als werkgever
Vraag gratis spreekuur aanAls u de arbeidsovereenkomst met een werknemer eenzijdig wilt beëindigen kunt u daarvoor naar het UWV (bij ontslag wegens reorganisatie of wegens langdurige ziekte) of naar de kantonrechter (bij alle overige ontslaggronden). Een inhoudelijk ontslagtraject kan veel tijd, geld en negatieve energie kosten. Bovendien bestaat het risico dat de kantonrechter het ontbindingsverzoek afwijst of dat het UWV geen toestemming verleent voor de opzegging. En als de kantonrechter het ontbindingsverzoek wel toewijst of het UWV u wel toestemming verleent om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, dan kan de werknemer in beroep, in hoger beroep en in cassatie. Het kan dan ook de moeite waard zijn om met de werknemer in overleg te treden over de mogelijkheden om de arbeidsovereenkomst in onderling overleg door middel van een zogenaamde vaststellingsovereenkomst te beëindigen. Opgemerkt moet nog worden dat voor de werknemer een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen geldt en dat hij de vaststellingsovereenkomst binnen die termijn van 14 dagen zonder opgaaf van redenen kan ontbinden. De vaststellingsovereenkomst kan een aantrekkelijk alternatief zijn voor een inhoudelijk ontslagtraject met de bijkomende kosten en onzekerheid.
Onderwerpen van een vaststellingsovereenkomst
De werknemer zal over het algemeen niet zonder meer akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst en er zal een onderhandelingstraject volgen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst. De opstelling van de werknemer in dat onderhandelingstraject zal in grote mate afhankelijk zijn van de inhoud van het dossier en de vraag of er een grond is voor ontslag.
In een vaststellingsovereenkomst komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- de einddatum van de arbeidsovereenkomst;
- de ontslagvergoeding;
- vrijstelling van werk;
- faciliteiten om van werk naar werk te komen (bijvoorbeeld: een outplacementtraject);
- de vraag of een eventueel concurrentie- en/of relatiebeding blijft gelden;
- het studiekostenbeding;
- inlevering van leaseauto en overige bedrijfseigendommen;
- communicatie binnen en buiten de organisatie;
- getuigschrift en referenties;
- de eindafrekening van de arbeidsovereenkomst;
- finale kwijting.
Vraag vrijblijvend naar advies over een vaststellingsovereenkomst
Ons advies is om zo volledig mogelijk te zijn en te voorkomen dat de vaststellingsovereenkomst ‘open eindjes’ kent die achteraf tot discussie kunnen leiden. Onze advocaten hebben veel ervaring met het opstellen van vaststellingsovereenkomsten en het begeleiden van werkgevers in het onderhandelingstraject dat daaraan voorafgaat.
Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor in Enschede of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.