Disfunctioneren
Vraag gratis spreekuur aan- de werknemer moet tijdig in kennis worden gesteld van het feit dat hij disfunctioneert;
- de werknemer moet voldoende gelegenheid (zowel in tijd als in begeleiding) krijgen om het functioneren te verbeteren;
- de ongeschiktheid mag niet het gevolg zijn van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing van de werknemer of voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer;
- het disfunctioneren mag niet het gevolg zijn van ziekte of gebreken.
Het bovenstaande betekent dat de werkgever de werknemer aantoonbaar moet hebben aangesproken op zijn functioneren. Functionerings- en beoordelingsgesprekken zijn daarvoor de meest voor de hand liggende manier. Het functioneren kan ook op andere momenten aan de orde komen, bijvoorbeeld in tussentijdse gesprekken. Het is in alle gevallen van belang om een duidelijk verslag op te stellen en die ook aan de werknemer toe te sturen. Daarbij moeten de aanmerkingen op het functioneren zo duidelijk mogelijk worden verwoord, bij voorkeur aan de hand van concrete voorbeelden en gebeurtenissen.
Indien is vastgesteld dat een werknemer onvoldoende functioneert adviseren wij de werkgever een verbetertraject met de werknemer af te spreken. Daarbij kan een tijdspad worden afgesproken met concrete verbeterpunten, tussentijdse evaluatiemomenten en een eindevaluatie. Ook is het van belang om afspraken te maken over de begeleiding (intern dan wel extern) die geboden kan worden. Welke vorm van begeleiding is uiteraard afhankelijk van de vraag op welke onderdelen het functioneren onvoldoende is.
Werkgevers vragen zich vaak af hoe lang een verbetertraject moet duren voordat tot ontslag kan worden overgegaan. Daar gelden geen vaste regels voor. Het is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. In ieder geval adviseren wij werkgevers altijd om het vooraf aan de werknemer duidelijk te maken als de maat vol is en er een laatste kans wordt geboden om het functioneren te verbeteren. Daarbij is ook van belang om vooraf expliciet duidelijk te maken dat ontslag volgt als verbetering uitblijft.
Bij ontslag wegens disfunctioneren moet overigens bedacht worden dat de werknemer in beginsel recht heeft op een transitievergoeding, ook als de werkgever aan alle spelregels heeft voldaan en een zorgvuldig verbetertraject heeft doorlopen. Alleen als de kantonrechter tot de conclusie komt dat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer is de werkgever geen transitievergoeding verschuldigd.
Wij merken dat veel werkgevers worstelen met disfunctionerende werknemers. Onze advocaten zijn specialisten in het ontslagrecht en hebben veel ervaring in het adviseren van werkgevers, juist ook als het gaat om disfunctionerende werknemers. Wij beoordelen of uw dossier voldoet aan de voorwaarden voor ontslag en kunnen u bijstaan in de eventuele ontslagprocedure. Wanneer het dossier geen ontslag kan dragen kunnen wij u concreet aangeven wat er ontbreekt en u begeleiden bij de verdere dossiervorming.
Onze aanpak is pragmatisch. Wij zijn bereikbaar ook buiten de normale kantoortijden. Wij zijn bereid om vaste prijsafspraken te maken, zodat u van tevoren weet waar u aan toe bent. Wij maken graag kennis met u in een vrijblijvend gesprek. Neem contact met ons op.