Advies van een advocaat over uw transitievergoeding als werknemer
Vraag gratis spreekuur aanUw rechten als ontslagen werknemer
Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) heeft een werknemer die wordt ontslagen in beginsel recht op een ontslagvergoeding, namelijk de transitievergoeding. Voorwaarde is wel dat het dienstverband bij de werkgever minimaal 24 maanden heeft geduurd. Bovendien mag het ontslag niet het gevolg zijn van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de hoogte van het salaris, de lengte van het dienstverband en de leeftijd van de werknemer. Wij kunnen deze berekening voor u maken. Indien het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever kan een extra vergoeding (de zogenaamde billijke vergoeding) aan de werknemer worden toegekend.
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een transitievergoeding en/of wilt u een indicatie van de hoogte: neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Dit kan zowel telefonisch als bij ons op kantoor in Enschede.
De procedure bij een ontslag
Als een werkgever tot ontslag van een werknemer wil komen wordt meestal eerst een voorstel gedaan om in onderling overleg via een vaststellingsovereenkomst de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In de onderhandelingen over de voorwaarden van ontslag vormt de transitievergoeding vaak het uitgangspunt. Vaak is er echter ruimte om in onderhandelingen op een hoger bedrag uit te komen en vormt de transitievergoeding ‘de ondergrens’. Met uitzondering van situaties van ernstige verwijtbaarheid van de werknemer, is de werkgever die transitievergoeding namelijk ook verschuldigd als het ontslag volgt na een inhoudelijk ontslagtraject bij het UWV of bij de kantonrechter. Ter voorkoming van een onzekere afloop van een ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter en de tijd en kosten die een procedure met zich meebrengen, is de werkgever soms bereid om een hogere vergoeding af te spreken. Dat geldt zeker als er geen grond is voor het door de werkgever gewenste ontslag.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
- Wij kunnen een nauwkeurige berekening maken van de transitievergoeding waarop u aanspraak kunt maken.
- Indien uw werkgever de verschuldigde transitievergoeding niet betaalt, kunnen wij u bijstaan in het traject om deze alsnog betaald te krijgen. Daarbij zullen wij proberen de kosten die dat met zich meebrengt op de werkgever te verhalen.
- Wij kunnen voor u beoordelen of er een juridische grond is voor uw ontslag.
- Wij kunnen u bijstaan in het onderhandelingstraject over de vaststellingsovereenkomst:
Wilt u van onze diensten gebruik maken? Neem dan contact met ons op. Dan kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.