Uw rechten en plichten bij een (dreigend) ontslag
Vraag gratis spreekuur aanIn Nederland kan een werkgever niet zo maar een werknemer ontslaan. Het ontslagrecht brengt met zich mee dat de werkgever een goede reden moet hebben voor ontslag. Tenzij er sprake is van een dringende reden voor ontslag op staande voet of van een opzegging tijdens de proeftijd, kan de werkgever niet met een enkele brief tot ontslag overgaan. De werkgever zal eerst een ontslagprocedure moeten starten bij het UWV of bij de kantonrechter. Bij ontslag wegens reorganisatie of wegens langdurige ziekte moet de werkgever het UWV om toestemming vragen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Bij alle andere ontslaggronden (bijvoorbeeld disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie) moet de werkgever de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Als de werkgever een verzoek aan het UWV stuurt of een ontbindingsverzoek bij de kantonrechter indient, krijgt u daar schriftelijk bericht van. U krijgt ook de kans om zich te verweren tegen het verzoek van de werkgever. In dat geval is het zaak om snel juridisch advies in te winnen door iemand die de procedures goed kent. Vaak wordt bij een ontslagaanzegging door de werkgever geprobeerd tot een beëindigingsregeling te komen door middel van een vaststellingsovereenkomst. Dit om een inhoudelijke ontslagprocedure te voorkomen. Ook in dat geval adviseren wij u om zich te laten bijstaan door een specialist die kan beoordelen of er grond is voor ontslag en die u kan bijstaan in een eventueel onderhandelingstraject.
Neem contact op met onze ontslagspecialisten
Of er nu sprake is van een inhoudelijke ontslagprocedure of van een onderhandelingstraject over een vaststellingsovereenkomst, onze advocaten zijn specialisten in het ontslagrecht en staan u graag met raad en daad bij. U kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek (bij ons op kantoor in Enschede of telefonisch).