Vragen over een
concurrentiebeding? Onze advocaten adviseren u graag

Vraag gratis spreekuur aan
Een concurrentiebeding is een bepaling in de arbeidsovereenkomst die ingrijpende gevolgen kan hebben. Het verbiedt de werknemer om na afloop van de arbeidsovereenkomst een baan bij een concurrerend bedrijf te accepteren en/of om als zelfstandige concurrerende werkzaamheden te verrichten. Bovendien wordt meestal een forse boete verbonden aan overtreding van het concurrentiebeding.
Juist vanwege die ingrijpende gevolgen stelt de wet strenge eisen aan de vorm en de inhoud van het concurrentiebeding. Zo moet een concurrentiebeding schriftelijk worden overeengekomen en mag een concurrentiebeding niet onbeperkt zijn in duur en in geografische reikwijdte. De exacte grenzen zijn echter niet wettelijk vastgelegd en verschillen van geval tot geval.

Uiteraard is het mogelijk om vooraf over de inhoud van het concurrentiebeding te onderhandelen. De ervaring leert dat dit vaak niet gebeurt en dat het concurrentiebeding  bij ontslag een belemmering voor de werknemer vormt om ander werk te vinden. Soms kan in overleg tussen werkgever en werknemer een oplossing worden gevonden. Als dat niet lukt is het voor een werknemer ook mogelijk om de kantonrechter eenzijdig om matiging van het concurrentiebeding te vragen. Gelet op het risico van boetes is het van belang om dat vooraf te doen. Wij adviseren u om de geldigheid van het concurrentiebeding te laten controleren door een advocaat.

Voor werkgevers is het van belang om een (zowel naar inhoud als naar vorm) rechtsgeldig concurrentiebeding overeen te komen. Wij staan werkgevers bij in het opstellen van arbeidsovereenkomsten en (als onderdeel daarvan) het vormgeven van concurrentie- en relatiebedingen.

Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Referenties

4/5
“Eillert & van Lammeren Advocaten heeft mij in de persoon van Herman Eillert geadviseerd in het vertrektraject dat ik vanwege reorganisatie met mijn voormalig werkgever (een gemeente) doorliep. De adviezen waren to the point met aandacht voor mijn persoonlijke situatie en karakter, de contacten waren intensief en verliepen altijd ongedwongen, bijna vriendschappelijk. Op de momenten dat het nodig was voelde ik mij echt gesteund in de contacten met mijn werkgever. En, niet onbelangrijk: Ik ben tevreden met de uitkomt van het proces.”
4/5
“Tijdens een arbeidsconflict dat enkele maanden heeft geduurd, heb ik Stefan van Lammeren ervaren als een competente, rustige en doelgerichte advocaat. Daarnaast is Stefan een prettige persoon in de omgang die altijd alle tijd nam om zaken af te stemmen, ook buiten kantooruren. Dit heb ik zeer op prijs heb gesteld. De uiteindelijke uitkomst van het geschil (toekenning van een passende ontslagvergoeding door de kantonrechter) heeft er mede aan bijgedragen dat ik zeer tevreden ben over dit kantoor.”
5/5
“Ik heb met Stefan van Lammeren samengewerkt in een arbeidsrechtelijke procedure. Stefan heeft zich daarin steeds heel dienstverlenend, betrouwbaar en deskundig opgesteld. Daarnaast beschikt hij over een scherpe pen. Ik kan Stefan van harte aanbevelen als advocaat binnen zijn deskundigheidsgebieden.”
5/5
“Met verschillende juridische zaken heeft Herman de OSG en mij bijgestaan op een prettige, persoonlijke, maar vooral professionele en realistische benadering van problemen. Daarbij maakte zijn materiedeskundigheid van o.a. arbeidsrecht, met daarbij een snelle en accurate respons voor mij het verschil: een vrijwel onmiddellijke reactie, geen afspraken op lange termijn. Zijn manier van optreden is duidelijk en rustig. Herman toont oprecht gemeende interesse in zijn cliënt en investeert veel tijd en energie om een goede werkrelatie op te bouwen, waardoor er een zeer prettige samenwerking ontstaat. Ik kan Herman van harte aanbevelen voor ondersteuning bij o.a. arbeidsrechtelijke zaken.”
5/5
“Eillert & van Lammeren Advocaten heeft de gemeente Montferland op uitstekende wijze en met grote inhoudelijke deskundigheid vertegenwoordigd in beroep en hoger beroep aangaande de Incidentele Aanvullende Uitkering 2011 met als resultaat een volledige toekenning van de aanvraag.”
4/5
“Ik ken Stefan van Lammeren al vele jaren en doe, namens Stichting Oosterwijs, met enige regelmaat en naar mijn volle tevredenheid een beroep op zijn ondersteuning. Stefan staat borg voor snelle, accurate en doeltreffende hulp bij zeer diverse problemen van juridische aard in het onderwijs. Als ik Stefan nodig heb, dan staat hij direct klaar. Hij denkt en werkt op uiterst plezierige en kritische wijze mee aan de oplossing van een probleem. Stefan heeft door de loop der jaren heen de nodige zaken tot een goed einde gebracht voor Oosterwijs. Zowel in de rechtszaal als daarbuiten. Ook voor (collegiale) consultatie heb ik Stefan leren kennen als een kritische en analytische ‘sparring-partner’.”