De transitievergoeding: wat houdt dat in?
Vraag gratis spreekuur aanWanneer heeft iemand recht op een transitievergoeding?
Als de arbeidsovereenkomst eindigt op initiatief van de werkgever, heeft de werknemer in beginsel recht op een transitievergoeding. Dat geldt niet alleen voor de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die door de werkgever wordt opgezegd of op verzoek van de werkgever wordt ontbonden door de kantonrechter. Het geldt ook voor de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die van rechtswege afloopt en op initiatief van de werkgever niet wordt voortgezet.
De werkgever is in beginsel geen transitievergoeding verschuldigd als de arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) of als de arbeidsovereenkomst door de werknemer wordt opgezegd of op verzoek van de werknemer wordt ontbonden.
Welke uitzonderingen voor een transitievergoeding gelden er?
Een belangrijke uitzondering op de bovengenoemde uitgangspunten is de situatie waarin sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever of van de werknemer. Als de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever eindigt, is de werkgever toch geen transitievergoeding verschuldigd als dat gebeurt wegens ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer. Als de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werknemer eindigt, heeft de werknemer toch recht op de transitievergoeding als dat gebeurt als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever.
De kosten van een ontslag
De transitievergoeding bedraagt 1/3e maandsalaris per gewerkt jaar. De werkgever kan dus in beginsel vooraf nauwkeurig bepalen wat de kosten van ontslag zijn.
In beginsel. Want als de arbeidsovereenkomst eindigt als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever, kan de werknemer bij de kantonrechter nog wel aanspraak maken op een aanvullende vergoeding, de zogenaamde billijke vergoeding. Een essentiële vraag is wanneer sprake is van ‘ernstige verwijtbaarheid’. De regering spreekt van een ‘muizengaatje’ en daarmee lijkt een aanvullende vergoeding slechts aan de orde in uitzonderlijke situaties. De aanvullende vergoeding is in de wet niet genormeerd of gemaximeerd. De kantonrechter dient van geval tot geval te bepalen hoe hoog de billijke vergoeding is.
Ondersteuning nodig? Neem contact met ons op!
Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor in Enschede of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over uw mogelijkheden.