Onze advocaten hebben
ruime ervaring met (onderwijs)huisvesting
Vraag gratis spreekuur aan
- De hoofdregel is dat het schoolbestuur ‘bouwheer’ is. Dat wil zeggen dat de gemeente de financiële middelen en/of grond beschikbaar stelt, maar dat het schoolbestuur zelf verantwoordelijk is voor het tot stand brengen van de nieuwbouw of renovatie.
- In uitzondering op de hoofdregel is het mogelijk dat het schoolbestuur en de gemeente vooraf overeenkomen dat de gemeente de huisvestingsvoorziening tot stand brengt.
In beiden gevallen is het de hoofdregel dat het schoolbestuur juridisch eigenaar van het schoolgebouw en het terrein wordt. Omdat het gebouw en terrein met overheidsmiddelen is bekostigd, is in de onderwijswetten vastgelegd dat de gemeente een economisch claimrecht heeft ten aanzien van het gebouw en terrein. Dat betekent dat de eigendom van het gebouw en terrein zonder vergoeding aan de gemeente moet worden overgedragen als het schoolbestuur het gebouw en terrein blijvend niet meer voor onderwijsdoeleinden gebruikt. Als dat tijdelijk het geval is, heeft de gemeente het recht om het schoolgebouw en terrein voor een ander schoolbestuur of voor andere doeleinden te bestemmen. Het schoolbestuur kan ook niet vrij beschikken over het gebouw en terrein. Zo mag het schoolbestuur het gebouw en terrein niet verkopen, verhuren of met een zakelijk recht belasten zonder toestemming van de gemeente.
Bij het beëindigen van het gebruik van een schoolgebouw door een schoolbestuur kunnen gemeente en bevoegd gezag verklaren dat het gebruik als school niet meer nodig is. Na die verklaring moet het gebruik zijn beëindigd (art. 37, lid 1 van de (model) verordening voorzieningen huisvesting onderwijs). Bij het beëindigen van het gebruik van een door een schoolbestuur bekostigde uitbreiding, krijgt de gemeente op basis van het economisch claimrecht het volledige eigendom van het pand, inclusief het gedeelte wat door het schoolbestuur is bekostigd.
De wet- en regelgeving ten aanzien van onderwijshuisvesting is niet eenvoudig. Bovendien geven de onderwijswetten een bijzondere draai aan de regels zoals die normaal gelden voor onroerende zaken. Onze advocaten praten u graag bij indien u te maken krijgt met juridische vragen op dat vlak.
Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over uw mogelijkheden.