Medezeggenschap onderwijs
Vraag gratis spreekuur aanBevoegdheden medezeggenschapsraad
In de Wms staat een lijst met besluiten waarvoor het schoolbestuur in ieder geval vooraf het advies van de medezeggenschapsraad moet vragen. Dat zijn voorbeeld besluiten tot aanstelling of ontslag van de schoolleiding, tot beëindiging of belangrijke inkrimping van de werkzaamheden van de school, tot wijziging in het lesrooster etc. Het schoolbestuur is niet verplicht om het advies van de medezeggenschapsraad over te nemen. Neemt het schoolbestuur het advies niet over dan kan de medezeggenschapsraad een geschil aanhangig maken bij de Landelijke Commissie voor Geschillen Wms. De medezeggenschapsraad heeft op een aantal onderwerpen ook een instemmingsrecht. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan besluiten tot wijziging van het schoolreglement, de klachtenregeling of de hoogte van de ouderlijke bijdrage. Het schoolbestuur kan dergelijke besluiten niet uitvoeren zonder de instemming van de medezeggenschapsraad.
Naast de advies- en instemmingsbevoegdheden heeft de medezeggenschapsraad ook een recht op informatie. Het schoolbestuur moet de medezeggenschapsraad tijdig op de hoogte stellen van relevante informatie die noodzakelijk is voor de uitoefening van de taken en bevoegdheden door de medezeggenschapsraad. Verder heeft de medezeggenschapsraad de initiatiefbevoegdheid om over alle aangelegenheden voorstellen te doen en standpunten kenbaar te maken aan het schoolbestuur. Het schoolbestuur is verplicht om binnen 3 maanden een schriftelijke met redenen omklede reactie te geven op voorstellen van de medezeggenschapsraad.
Op grond van de Wms hebben de ouders en leerlingen, naast het normale instemmingsrecht, een bijzonder instemmingsrecht over zaken die in het bijzonder van belang zijn voor hen (bijvoorbeeld: de schoolgids, onderwijstijd en buitenschoolse activiteiten).
De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad heeft dezelfde bevoegdheden als de individuele medezeggenschapsraden. Daarbij moet het wel gaan om zaken die van gemeenschappelijk belang zijn voor tenminste de meerderheid van de aangesloten scholen van het bevoegd gezag. Indien dat het geval is berusten de bevoegdheden niet bij de individuele medezeggenschapsraden maar bij de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad.
Medezeggenschapsstatuut en medezeggenschapsreglement
Een schoolbestuur moet een medezeggenschapsstatuut hebben dat vooral ziet op de verhouding tussen het schoolbestuur en de medezeggenschapsorganen. Daarin moet onder andere zijn geregeld:
- hoe de medezeggenschapsstructuur binnen de organisatie is vormgegeven en welke medezeggenschapsorganen er zijn;
- wat de bevoegdheden van de medezeggenschapsorganen zijn;
- de informatieverstrekking door de school aan de medezeggenschapsorganen;
- de wijze waarop ouders, leerlingen en personeel worden gefaciliteerd als lid van de medezeggenschapsraad;
- wie namens het bevoegd gezag overleg voert met de medezeggenschapsraad.
Daarnaast moet het schoolbestuur een medezeggenschapsreglement opstellen. Daarin staan vooral zaken die de interne organisatie van de medezeggenschapsorganen betreft (bijvoorbeeld: aantal leden, de verkiezingen, zittingsduur etc.).
Geschillen medezeggenschap
Tussen een medezeggenschapsraad en het schoolbestuur kan een geschil ontstaan. Het schoolbestuur is verplicht om voor die situaties aangesloten te zijn bij de Landelijke Commissie voor Geschillen Wms. Die Commissie is bevoegd om uitspraak te doen in geschillen over:
- de instemmingsbevoegdheid (bijvoorbeeld: het schoolbestuur vraagt geen instemming waar dat wel vereist is of de medezeggenschapsraad verleent de gevraagde instemming niet en het schoolbestuur wil het besluit toch doorzetten);
- de adviesbevoegdheid (bijvoorbeeld: het schoolbestuur vraagt geen advies waar dat wel moet of het schoolbestuur zet het besluit door ondanks een negatief advies van de medezeggenschapsraad);
- de inhoud van het medezeggenschapsreglement en medezeggenschapsstatuut;
- de interpretatie van de Wms, het medezeggenschapsreglement en het medezeggenschapsstatuut.
Tegen een uitspraak van de geschillencommissie kunnen zowel het schoolbestuur als de medezeggenschapsraad in beroep gaan bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam.
Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over uw mogelijkheden.