WW-uitkering
Vraag gratis spreekuur aanWerkloosheidsuitkering (WW-uitkering)
KIES VOOR DÉ SPECIALIST IN ENSCHEDE
In het geval dat een werknemer (of ambtenaar) ontslagen wordt, zal het recht op salaris eindigen. Op dat moment kan de werknemer een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.
Voorwaarden om WW-uitkering te krijgen
Er zijn echter een aantal voorwaarden waaraan voldoen moet worden. De duur van de WW-uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden van de werknemer en of de werknemer recht heeft op een WW-uitkering. Bovendien is het van belang dat de werknemer beschikbaar is om te werken en dat er een verplichting is om te solliciteren gedurende de periode van de WW-uitkering. Wanneer de werknemer niet aan deze voorwaarden voldoet, kan het UWV de WW-uitkering uitzetten. De reden van het ontslag is eveneens van belang. Een werknemer die zelf ontslag heeft genomen, heeft in principe geen recht op een WW-uitkering. Wanneer de werknemer echter verwijtbaar heeft gehandeld en daardoor is ontslagen, kan het UWV de WW-uitkering weigeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet.
Wij beantwoorden al uw vragen over WW-uitkering
Wanneer het dienstverband in onderling overleg wordt beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst, is het van belang te laten controleren of deze overeenkomst recht geeft op een WW-uitkering. We kunnen voor u uitzoeken of u recht heeft op een WW-uitkering als uw dienstverband eindigt. Wij kunnen nagaan of een vaststellingsovereenkomst (voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst of aanstelling) recht geeft op een WW-uitkering. Als u van mening bent dat uw aanvraag voor een WW-uitkering ten onrechte is afgewezen, kunnen wij het besluit van het UWV voor u controleren en u, indien gewenst, ook bijstaan in de procedure om het besluit van het UWV aan te vechten.
Werknemers kunnen ook vragen hebben over de WW-uitkering. Sommige werkgevers zijn zelf verantwoordelijk voor het risico van de WW-uitkering. Dit is bijvoorbeeld het geval bij werkgevers in het onderwijs en bij overheidsinstanties. In dat geval is de werkgever ook betrokken bij de beslissing van het UW over de WW-aanvraag van de (voormalige) werknemers. Het kan voorkomen dat een werknemer ontslagen wordt vanwege verwijtbaar gedrag of nalatigheid, maar dat het UWV toch een WW-uitkering toekent. In zo’n situatie kunt u, als eigenrisicodrager, het besluit van het UWV aanvechten.
Wij staan u graag bij
Als u uw recht op een WW-uitkering wilt laten controleren bij een vaststellingsovereenkomst of in een ontslagtraject, als u wilt weten of een weigering of toekenning van een WW-uitkering rechtsgeldig is, of als u andere vragen heeft, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.