Medezeggenschap voor ambtenaren
Vraag gratis spreekuur aanWanneer een ondernemingsraad of medezeggenschapsraad het niet eens is met een beslissing van de werkgever, bijvoorbeeld omdat een beslissing van de werkgever ten onrechte niet voor advies of instemming is voorgelegd of omdat door de beslissing de belangen van de organisatie ernstig worden geschaad, kan de ondernemingsraad of de medezeggenschapsraad zich hiertegen verzetten. De ondernemingsraad kan een verzoek indienen om de beslissing te toetsen bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam. De medezeggenschapsraad kan de beslissing laten toetsen bij een landelijke geschillencommissie met een beroepsmogelijkheid bij de Ondernemingskamer.
Voor de medezeggenschap bij de overheid geldt nog een bijzondere regel. Die regel, opgenomen in de Wet op de ondernemingsraden, heet ‘het primaat van de politiek’ en houdt in dat de ondernemingsraad geen bevoegdheden heeft waar het gaat om ‘aangelegenheden die zien op de publiekrechtelijke vaststelling van taken van publiekrechtelijke lichamen en onderdelen daarvan’. De bedoeling van deze regel is om besluitvorming die tot stand is gekomen volgens het democratische politieke proces niet nog eens over te doen binnen de medezeggenschapsrelatie. Dat heeft ook geen zin wanneer de werkgever gewoonweg verplicht is zo’n besluit te nemen of uit te voeren. Let wel, heeft zo’n besluit personele gevolgen, dan heeft de ondernemingsraad wel haar recht op medezeggenschap ten aanzien van die personele gevolgen.
Heeft u vragen over het advies- of instemmingsrecht van de ondernemingsraad / medezeggenschapsraad of anderszins vragen die zien op het medezeggenschapsrecht, neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.