Vaststellingsovereenkomst voor ambtenaren

Vraag gratis spreekuur aan

Afgezien van ontslag wegens ziekte en reorganisatie is een ambtenaar het vrijwel altijd oneens met een ongevraagd verleend ontslag. De ambtenaar kan zich verzetten tegen het ontslag en hiertegen bezwaar en beroep aantekenen. Om de onzekerheid en de kosten van een ontslagprocedure te voorkomen is de werkgever vaak bereid om een ‘geregeld vertrek’ overeen te komen. Partijen maken dan in een vaststellingsovereenkomst afspraken over de wijze waarop ze uit elkaar gaan. Dat heeft voordelen voor beide partijen.

Voordelen voor de werkgever

De werkgever heeft de zekerheid dat de aanstelling daadwerkelijk eindigt en dat er geen procedure gevoerd hoeft te worden. Omdat werkgevers in de sectoren overheid en onderwijs eigenrisicodrager zijn voor de werkloosheidsuitkeringen, worden ook hier afspraken over gemaakt in de vaststellingsovereenkomst. Afgesproken kan worden dat er geen aanspraak gemaakt wordt op een uitkering in ruil voor een ontslagvergoeding. In de vaststellingsovereenkomst worden bovendien geschilpunten over bijvoorbeeld salaris en verlofdagen definitief geregeld.

 

Voordelen voor de ambtenaar

De voordelen voor de ambtenaar zijn dat met de vaststellingsovereenkomst het recht op WW (en daarmee een aanvullende en een aansluitende bovenwettelijke uitkering) veilig kan worden gesteld en een inhoudelijke ontslagprocedure (met de bijkomende kosten en negatieve energie) kan worden voorkomen. In de vaststellingsovereenkomst kan de ambtenaar allerlei faciliteiten uit onderhandelen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een ontslagvergoeding, de vrijstelling van werkzaamheden voor een bepaalde periode, een outplacementtraject of een constructie waarbij de pensioenschade beperkt wordt (zie pagina ABP).

 

Schakel een advocaat in voor het voeren van onderhandelingen

Omdat de ambtenaar vanuit een ongelijke positie moet onderhandelen met zijn werkgever, adviseren wij hierbij een advocaat in te schakelen. Wij zijn gespecialiseerd in het ambtenarenrecht en ervaren in het voeren van onderhandelingen. Niet alleen kunnen wij het onderhandelingsresultaat maximaliseren, wij kunnen ook aandacht vragen voor regelgeving en alternatieve constructies waar partijen niet aan gedacht zouden hebben.

Wij bieden een gunstig tarief waarbij onze kosten gemaximeerd zijn op basis van een vooraf overeengekomen offerte. Bovendien maken wij de vergoeding van de advocaatkosten onderdeel van de onderhandelingen. Onze ervaring is dat die kosten vrijwel altijd volledig door de werkgever worden vergoed in het kader van de vaststellingsovereenkomst.

Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor in Enschede of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over de mogelijkheden.

Referenties

4/5
“Eillert & van Lammeren Advocaten heeft mij in de persoon van Herman Eillert geadviseerd in het vertrektraject dat ik vanwege reorganisatie met mijn voormalig werkgever (een gemeente) doorliep. De adviezen waren to the point met aandacht voor mijn persoonlijke situatie en karakter, de contacten waren intensief en verliepen altijd ongedwongen, bijna vriendschappelijk. Op de momenten dat het nodig was voelde ik mij echt gesteund in de contacten met mijn werkgever. En, niet onbelangrijk: Ik ben tevreden met de uitkomt van het proces.”
4/5
“Tijdens een arbeidsconflict dat enkele maanden heeft geduurd, heb ik Stefan van Lammeren ervaren als een competente, rustige en doelgerichte advocaat. Daarnaast is Stefan een prettige persoon in de omgang die altijd alle tijd nam om zaken af te stemmen, ook buiten kantooruren. Dit heb ik zeer op prijs heb gesteld. De uiteindelijke uitkomst van het geschil (toekenning van een passende ontslagvergoeding door de kantonrechter) heeft er mede aan bijgedragen dat ik zeer tevreden ben over dit kantoor.”
5/5
“Ik heb met Stefan van Lammeren samengewerkt in een arbeidsrechtelijke procedure. Stefan heeft zich daarin steeds heel dienstverlenend, betrouwbaar en deskundig opgesteld. Daarnaast beschikt hij over een scherpe pen. Ik kan Stefan van harte aanbevelen als advocaat binnen zijn deskundigheidsgebieden.”
5/5
“Met verschillende juridische zaken heeft Herman de OSG en mij bijgestaan op een prettige, persoonlijke, maar vooral professionele en realistische benadering van problemen. Daarbij maakte zijn materiedeskundigheid van o.a. arbeidsrecht, met daarbij een snelle en accurate respons voor mij het verschil: een vrijwel onmiddellijke reactie, geen afspraken op lange termijn. Zijn manier van optreden is duidelijk en rustig. Herman toont oprecht gemeende interesse in zijn cliënt en investeert veel tijd en energie om een goede werkrelatie op te bouwen, waardoor er een zeer prettige samenwerking ontstaat. Ik kan Herman van harte aanbevelen voor ondersteuning bij o.a. arbeidsrechtelijke zaken.”
5/5
“Eillert & van Lammeren Advocaten heeft de gemeente Montferland op uitstekende wijze en met grote inhoudelijke deskundigheid vertegenwoordigd in beroep en hoger beroep aangaande de Incidentele Aanvullende Uitkering 2011 met als resultaat een volledige toekenning van de aanvraag.”
4/5
“Ik ken Stefan van Lammeren al vele jaren en doe, namens Stichting Oosterwijs, met enige regelmaat en naar mijn volle tevredenheid een beroep op zijn ondersteuning. Stefan staat borg voor snelle, accurate en doeltreffende hulp bij zeer diverse problemen van juridische aard in het onderwijs. Als ik Stefan nodig heb, dan staat hij direct klaar. Hij denkt en werkt op uiterst plezierige en kritische wijze mee aan de oplossing van een probleem. Stefan heeft door de loop der jaren heen de nodige zaken tot een goed einde gebracht voor Oosterwijs. Zowel in de rechtszaal als daarbuiten. Ook voor (collegiale) consultatie heb ik Stefan leren kennen als een kritische en analytische ‘sparring-partner’.”