Bekostiging
Vraag gratis spreekuur aanDat het gaat om een lumpsumfinanciering betekent overigens niet dat scholen het geld mogen uitgeven waaraan zij maar willen. Een onrechtmatige of ondoelmatige besteding van overheidsmiddelen kan leiden tot een bekostigingssanctie (opschorting, vermindering of intrekking van de bekostiging). Dat kan bijvoorbeeld gaan om buitensporige beloningen (bijvoorbeeld: een salaris boven het maximum van de Wet Normering Topinkomens). Ook andere overtredingen van de onderwijswetten of van de cao kunnen leiden tot een bekostigingssanctie. Die overtredingen kunnen variëren van het in dienst hebben van onbevoegde leerkrachten tot het ontbreken van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor werknemers. Ook als een schoolbestuur niet voldoet aan de herbenoemingsverplichting ten aanzien van voormalige werknemers met een (bovenwettelijke) werkloosheidsuitkering kan een bekostigingssanctie worden opgelegd, als zij niet voldoen aan de voorwaarden voor ontheffing van die herbenoemingsverplichting.
In de verschillende onderwijswetten heeft het Rijk een ondergrens gesteld aan het aantal leerlingen op een school: de zogenaamde opheffingsnorm. Als een school drie achtereenvolgende jaren minder leerlingen heeft dan de opheffingsnorm vervalt het recht op bekostiging voor die school. Dat betekent bijna altijd dat de school moet sluiten. De opheffingsnorm is niet voor alle scholen hetzelfde en kan per regio en per onderwijsaanbod verschillen. Scholen kunnen het Ministerie in bijzondere (in de wet omschreven) situaties vragen om een uitzondering te maken op de opheffingsnorm.
De verhoudingen tussen het Rijk en een schoolbestuur worden beheerst door het bestuursrecht. Daarbij zijn in de specifieke onderwijswetten op sommige punten regels opgenomen die afwijken van de Algemene wet bestuursrecht. Dat geldt zeker ook op het gebied van de bekostiging, de sancties en de rechtsbescherming daartegen. Indien een schoolbestuur een geschil met het Rijk heeft over de bekostiging is het van belang om juridisch advies in te winnen van een specialist in het onderwijsrecht. Onze advocaten zijn niet alleen gespecialiseerd in het onderwijsrecht, zij hebben ook ervaring in het voeren van bekostigingsprocedures tegen het Rijk.
Indien u contact met ons opneemt kunnen wij u in een eerste gesprek (bij ons op kantoor of telefonisch) kosteloos en vrijblijvend informeren over uw mogelijkheden.