Bovenwettelijke werkloosheidsuitkering
Advies voor werkgever en werknemer
Vraag gratis spreekuur aanBovenwettelijke uitkering ontvangen als werknemer
Een werknemer heeft in beginsel recht op een WW-uitkering wanneer hij niet zelf om zijn ontslag heeft verzocht, zijn ontslag niet verwijtbaar is, hij niet ziek is en ook voor het overige voldaan is aan de voorwaarden voor toekenning van een WW-uitkering. Voor werknemers in dienst van de overheid of bepaalde sectoren (zoals het onderwijs en de zorg) is in de rechtspositieregeling / cao aan de toekenning van een WW-uitkering een bovenwettelijke uitkering verbonden. Deze bovenwettelijke uitkering geeft een aanvulling bovenop de WW-uitkering voor de duur van de WW uitkering (de aanvullende uitkering) en in de meeste gevallen ook een uitkering aansluitend aan het aflopen van de WW-uitkering (de aansluitende uitkering).
Afkopen van een contract als werkgever
Vaak worden er bij een ontslag afspraken gemaakt over de aanspraken op de (bovenwettelijke) werkloosheidsregeling in een vaststellingsovereenkomst. Er kan dan ook worden afgesproken dat de aanspraak op de wettelijke (WW) en bovenwettelijke werkloosheidsuitkering, die anders ten laste zou komen van de werkgever, wordt afgekocht.
Wij kunnen voor u inzichtelijk maken wat de waarde van de (bovenwettelijke) werkloosheidsregeling is, inclusief alle werkgeverslasten en een vergelijking maken met de kosten van een voortzetting van het dienstverband. Op grond hiervan kunt u bepalen of het gebruik maken of juist het afkopen van deze regeling in uw specifieke geval aantrekkelijk is.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die de bovenwettelijke werkloosheidsregeling in uw specifieke geval biedt, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.